Att bli familjehem innebär att man tar emot ett okänt barn eller ungdom för vård, omsorg och fostran i sin familj under en bestämd eller obestämd tid. Att öppna sitt hem för ett barn eller ungdom som behöver trygghet och stöd innebär även att man samarbetar barnet/ ungdomens nätverk/ familj, som många gånger också kan ha egna svårigheter.
Som familjehemsförälder krävs det att man har ett stort tålamod och engagemang. I många avseenden fungerar man som en vanlig förälder med att ge stöd i kompisrelationer, fritidsaktiviteter, går på föräldramöten osv. Man ansvarar för att det dagliga behovet och omsorgen tillgodoses. Som familjehemsförälder samarbetar man och har en tät dialog med konsulenterna, de biologiska föräldrarna samt socialtjänsten för att barnet ska få en bra och trygg uppväxt, omsorg och tillvaro.
När ett barn placeras påverkas hela familjehemmet. Det kan vara svårt i början innan alla har vant sig vid varandra och hittat sina platser i familjen och är därav viktigt att man delar på ansvaret om man är två vuxna i familjehemmet. Det är viktigt med egen tid och uppmärksamhet för att barnet ska känna en trygghet, förtroende och tillit till de nya vuxna/ föräldrarna.
En del barn och ungdomar behöver placering med mer omfattande stöd och ibland riktade behandlingsinsatser. Till dem kan vi erbjuda placering i så kallade kraftigt förstärkta familjehem.
Det är familjer som har bedömts vara lämpliga att ta emot barn med särskilda behov och får mer intensivt stöd och handledning av konsulenterna. Ofta handlar det även om att tillsätta och samordna andra insatser.
Det viktiga när du tar emot en placering är att du kan erbjuda ett hem i en normal familjemiljö med en eller flera trygga vuxna som kan ge ett barn eller ungdom en stabil tillvaro och en möjlighet att få vara barn/ ungdom för att kunna växa och utvecklas under goda förhållanden. Barn och ungdomar är unika med enskilda behov och kan behöva vara placerade en kortare eller längre tid. Barnet/ ungdomen kan var i behov av olika slags familjekonstellationer som att bo i stan eller på landet, bo med en ensamstående vuxen eller två vuxna, med eller utan andra barn. Luna vård och omsorg lägger störst vikt på matchningen mellan barn/ ungdomen och familjehemmet. Luna vård och omsorg har kompetenta och erfarna familjehemskonsulenter som stöttar dig hela vägen, alla tider på dygnet.
Ett krav som Luna vård och omsorg har är att du som vill öppna ditt hem för ett barn/ ungdom är en tålmodig, trygg vuxen med en stabil och ordnad tillvaro. Du ska ha tid och engagemanget för att omfamna och tillgodose barnet/ ungdomens behov och omsorg. Du ska kunna samarbeta med familjehemskonsulenter, socialtjänsten och biologföräldrar eller andra viktiga i den unges närverk. Det är av stor vikt att du är öppen för och respekterar samt visar förståelse för andra religionsåskådningar, kulturer och andras sätt att leva på. Du ska också kunna ta ledigt från jobbet för att ta barnet/ ungdomen på möten, läkarbesök, skolmöten eller där det finns behov.
Det är meriterande om du har tidigare erfarenhet av barn/ ungdomar. Det finns ingen formell åldersgräns, men olika kommuner kan ha olika syn på åldern av dig som uppdragstagare. Ett krav är att barnet/ ungdomen får ett eget sovrum för dennes trygghet och integritet.
Det finns många olika anledningar som t.ex. misstankar om misshandel, sexuella övergrepp, vanvård, hotbild, exempelvis hedersrelaterat våld. En annan anledning kan vara att ett ensamkommande barn utan föräldrar eller annat nätverk, ensamstående förälder, som saknar ett eget nätverk, förälder som blivit allvarligt sjuk och vårdas på sjukhus, förälder som sitter häktade eller avlider hastigt. Tonåringar som är på rymmen från sina föräldrar p.g.a. relationsproblem är också en ganska vanlig anledning.Föräldrar som brister i sin föräldraförmåga och inte kan tillgodose barnet/ ungdomens behov eller barnet/ ungdomen som har egna beteendeproblem är också en anledning. Listan kan göras lång men allt är individuellt och därav är behoven individuella.
Oftast placeras barn enligt Socialtjänstlagen(SoL), då har vårdnadshavarna gett sitt samtycke och det blir en s.k. frivillig placering. Om vårdnadshavarna motsätter sig en placering kan socialtjänsten göra en framställning hos socialnämnden om ett omhändertagande (tvångsplacering) enligt Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga(LVU).
För att bli familjehem behöver ni genomgå en omfattande utredning av Luna vård och omsorg som består av intervjuer, referenstagning och registeruppgifter från polisens misstanke- och belastningsregister, socialregistret, Försäkringskassan, kronofogdemyndigheten. Utredningen syftar till att ta reda på så mycket som möjligt om dig/er som person för att kunna avgöra om ni har vad som krävs för ett uppdrag och för att kunna matcha med barnet/ ungdomens behov. Frågor som ställs kan exempelvis vara om uppväxten, nuvarande familjeförhållanden, hälsa, personlighet, intressen, samarbete, barnuppfostran och inställningen till barn. Efter det att du/ ni genomgått en utredning kommer ni att få läsa den och ge ett yttrande innan den är färdig. Därefter från det att man blivit godkänd som familjehem tills man får en placering kan variera från någon vecka, månad till ett halvår eller ibland mer.
När ett barn/ ungdom placeras i en familj så görs en genomförandeplan inom 4 veckor som beskriver vilka olika insatser som behövs för barnet/ den unge, målet med insatserna, när och hur de ska genomföras och av vem. Det ska också stå när och hur barnet ska träffa sina föräldrar och andra närstående, samt när och hur barnet ska ha kontakt med sin handläggare. En genomförandeplan är ett levande dokument som revideras var 6:e månad eller vid behov. En familjehemskonsulent upprättar genomförandeplan tillsammans med familjehemmet och barnet/ ungdomen i uppdrag av Socialtjänsten.
Vid en placering så behöver man ofta vara hemma en kortare eller längre tid. Ibland kan det dock uppstå problem med arbetsgivaren som inte beviljar ledigt av olika anledningar. Den 1/7 2019 kom ett förtydligande i föräldraledighetslagen vilket innebär att man som familjehem har rätt att vara helt föräldraledig om barnet är under 18 månader och man har också rätt att förkorta sin arbetstid med upp till en fjärdedel tills att barnet fyllt 8 år eller gått ut första klass. Dock har man inte rätt till föräldradagar från Försäkringskassan
Vid en placering ska det skrivas ett avtal mellan dig som uppdragstagare och Luna vård och omsorg. Detta avtal bör skrivas innan placeringen sker för att alla parter ska veta vad som gäller.
I avtalet framgår bl.a. uppdragets omfattning, uppsägningstid, parternas rättigheter respektive skyldigheter, gällande försäkringar, ekonomiska ersättningar och tidpunkt för utbetalningar. Det ska även stå vad som gäller vid oplanerad frånvaro, d.v.s. om barnet exempelvis skulle rymma, och om hur ersättningar betalas ut vid en uppsägning. Avtalet bör ses över med jämna mellanrum. Det kan förekomma förändringar i barnets situation som påverkar den arbetsinsats som krävs och ersättningsnivåer kan förändras.
Som familjehem, jourhem, kontaktfamilj samt kontaktperson omfattas man inte av Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), men man ska alltid iaktta försiktighet med uppgifter kring den placerade samt om barnets biologiska nätverk. Sekretess råder dock för kontrakterade jourhem/familjehem, kontaktfamiljer samt kontaktpersoner.
Kontakta oss om du har frågor om ett särskilt ärende eller bara vill ha rådgivning. Vi har en hög beredskap och tar emot ärenden dygnet runt. Våra verksamheter tar emot placeringar från alla delar av landet.
Vid akuta placeringar, ring oss dygnet runt.
Copyright © , Luna vård & omsorg